Home » H&P – Trekbank voor materiaaltesten op miniatuur trekstalen

H&P – Trekbank voor materiaaltesten op miniatuur trekstalen

Het Institute of High Pressure Physics van de Poolse Academie van Wetenschappen vertrouwt op testmachines van Hegewald & Peschke. Het instituut houdt zich bezig met onderzoek naar fysische eigenschappen en transformaties van materialen bij extreem hoge druk. De onderzoeken hebben betrekking op verschillende materialen zoals halfgeleiders, keramiek, biologische materialen en metalen.

Een trekbank inspekt duo met een maximale trekbelasting van 5 kN wordt gebruikt om verschillende materiaaltests uit te voeren voor onderzoeksdoeleinden. De machine is uitgerust met een veiligheidsdeur, een video-extensometer en diverse opspangereedschappen.

Trekproeven op metalen en kunststoffen

In de onderzoeksfaciliteit wordt de trekbank onder andere gebruikt om trekproeven uit te voeren op metalen materialen in overeenstemming met EN ISO 6892-1 om de vloeigrens, treksterkte en breukrek te bepalen. Verder worden de trekeigenschappen van kunststoffen bepaald volgens ISO 527-1 (bijv. trekspanning, rek, Poisson’s ratio). Daarnaast wordt de testtechniek gebruikt voor kruiptesten om de plastische tijdsafhankelijke vervorming van een proefstuk te bepalen.

Optische rekmeting bij trekproeven

Een video-extensometer wordt gebruikt voor optische rekmeting. Het gezichtsveld van de extensometer is speciaal ontworpen voor zeer kleine preparaten. De materiaalmonsters op het Institute of High Pressure Physics zijn vaak zo klein dat in sommige gevallen slechts 5 mm monsterlengte zichtbaar is tussen de handgrepen. Hiervoor wordt een speciale lens voor macrobeelden gebruikt in de extensometer. De video-extensometer ONE van Hegewald & Peschke werkt op basis van hoge-resolutie videotechnologie met behulp van de oppervlaktestructuur, zodat er geen kunstmatige markeringen nodig zijn voor de rekmeting als het monsteroppervlak geschikt is.